Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2018

το δωματιο κιθαρα

Κεντρική ομιλητές της εκδήλωσης ήταν ο πρώην καγκελάριος της Αυστρίας Βόλφγκανγκ Σούσελ (Wolfgang Schüssel), ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Χάρης Γεωργιάδης, η πρώην υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας Μαρία Λουίς Αλμπουκέρκε (Maria Luís Albuquerque) και ο ομοσπονδιακός βουλευτής της Γερμανίας Χέριμπερτ Χίρτε (Heribert Hirte).


το δωματιο κιθαρα

τροφιμα χωρισ λιποσ

Ανοίγοντας την εκδήλωση, ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε στην ομιλία του ότι «οι μεταρρυθμίσεις είναι το ζητούμενο για την έξοδο από την κρίση» και έθεσε το ερώτημα: «Γιατί η Πορτογαλία, η Κύπρος και η Ιρλανδία βγήκαν έγκαιρα από την κρίση και η χώρα μας παραμένει στάσιμη εντός μνημονίων;».


δελφικη σιβυλλα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι στα προγράμματα διάσωσης, στο κομμάτι δημοσιονομικής προσαρμογής, ενώ έπρεπε να υπάρξει μείωση δαπανών, αντίθετα στην Ελλάδα υπήρξε αύξηση των φόρων και έφερε ως παράδειγμα την Κύπρο που κατάφερε – όπως είπε – να βγει από το Μνημόνιο χωρίς να αυξήσει ούτε ένα φόρο.


Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ η οποία, όπως υπογράμμισε, «μείωσε τον ΦΠΑ στην εστίαση».


«Σε κάθε πρόγραμμα προσαρμογής υπάρχει πολιτικό κόστος», δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, τονίζοντας ωστόσο ότι «το μεγαλύτερο πολιτικό κόστος είναι η αναβολή δύσκολων πολιτικών αποφάσεων και η ακινησία», και προσέθεσε ότι οι πολιτικές αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται στην αρχή και όχι στο τέλος ενός εκλογικού κύκλου.


Αναφερόμενος στις μεταρρυθμίσεις τόνισε ότι εξαιτίας της «κουλτούρας του ΣΥΡΙΖΑ "όχι σε όλα"», η χώρα οδηγήθηκε στο να μην μπορεί να συνεννοηθεί για τα αυτονόητα και έτσι να μην μπορεί να υπάρξει ένα εθνικό σχέδιο.


Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «ότι αυτό που λείπει είναι η πίστη στις μεταρρυθμίσεις που θα έπειθε τους πολίτες να τις εφαρμόσουν με γνώμονα το συμφέρον του τόπου» και τόνισε ότι «οι μεταρρυθμίσεις είναι σαν τις μεταμοσχεύσεις. Χρειάζονται συμβατότητα του δότη με τον λήπτη».


Στην τοποθέτησή του, ο πρώην καγκελάριος της Αυστρίας Βόλφγκανγκ Σούσελ αναφέρθηκε στη ΝΔ, λέγοντας ότι «είστε φορείς πολλών ανθρώπων στην Ελλάδα και την Ευρώπη, γιατί σας εμπιστεύονται περισσότερο απ’ άλλους φορείς στην Ελλάδα σήμερα», και υπεραμύνθηκε της εθνικής συνεννόησης και της συναίνεσης μεταξύ των δημοκρατικών δυνάμεων.


Παράλληλα, περιέγραψε πώς η Αυστρία – ενώ ήταν το 1999 η 14η χώρα σε επίπεδο ευρωπαϊκών επιδόσεων, πιο κάτω τότε και από την Ελλάδα – κατάφερε να κάνει μεταρρυθμίσεις. «Κάθε μέρα υλοποιούσαμε μία μεταρρύθμιση και γι' αυτό καλέσαμε τους καλύτερους εμπειρογνώμονες», υπογράμμισε ο πρώην καγκελάριος της Αυστρίας.


«Συνεργαστείτε και βάλτε στόχους και προτεραιότητες με σφικτό χρονοδιάγραμμα. Δράστε γρήγορα. Λίγα λόγια, πολύ δουλειά και ανάγκη πολιτικής συναίνεσης», συμβούλευσε ο κ. Σούσελ και άσκησε κριτική στον Αλέξη Τσίπρα λέγοντας ότι έχασε χρόνο όταν εξελέγη πρωθυπουργός.


Με τη σειρά του υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Χάρης Γεωργιάδης με τη σειρά του δήλωσε ότι η Κύπρος ξαναβρήκε το δρόμο της τρεισήμισι χρόνια μετά την οικονομική κατάρρευση και σήμερα αφήνει πίσω την ύφεση, καταγράφοντας σημεία ανάκαμψης της οικονομίας της.


«Η αναβλητικότητα και η ατολμία δύσκολων αποφάσεων οδηγεί στην καταστροφή», υποστήριξε ο κ. Γεωργιάδης και συνέχισε λέγοντας ότι η συνεχής διόγκωση του χρέους και η υπερφορολόγηση δεν είναι σωστές πολιτικές. Επίσης, υποστήριξε ότι από τη φετινή χρονιά έχει μειωθεί η φορολογία στην Κύπρο και σημείωσε πως στις αρχές του 2017 θα καταργηθούν και άλλοι φόροι.


«Τις λύσεις τις δίνει ο ρεαλισμός και η λήψη των δύσκολων αποφάσεων. Η οδός του λαϊκισμού δεν οδηγεί πουθενά», επισήμανε τελειώνοντας την ομιλία του ο Χάρης Γεωργιάδης.


Στη συνέχεια, η πρώην υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας Μαρία-Λουίς Αλμπουκέρκε, μιλώντας για την Πορτογαλία, υποστήριξε ότι «ο λαός πέρασε δύσκολα, αλλά έκανε προσπάθειες, και έτσι σε τρία έτη ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα».


«Κάναμε μεταρρυθμίσεις. Αντιμετωπίσαμε συμφέροντα. Συγκρουστήκαμε με συντεχνίες», υπογράμμισε η πρώην υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας, δηλώνοντας ωστόσο ότι «η προσαρμογή χωρίς κόστος δεν είναι ρεαλιστική».


Κάνοντας κριτική στη σημερινή κυβέρνηση της Πορτογαλίας, η κ. Αλμπουκέρκε υποστήριξε ότι η χώρα της βρίσκεται σήμερα σε χειρότερη μοίρα απ' ό, τι θα έπρεπε, διότι ο συνασπισμός κομμάτων που έχει τη διακυβέρνηση προσπαθεί να ανατρέψει όσα έγιναν προς τη σωστή κατεύθυνση τα προηγούμενα χρόνια και την παραλλήλησε με την κυβέρνηση Τσίπρα.


«Η λιτότητα είναι η μόνη πολιτική όταν η χώρα δεν έχει χρήματα», υποστήριξε η κ. Αλπουκέρκε, εκφράζοντας όμως την πεποίθηση ότι τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Πορτογαλία θα υπάρξει καλύτερο μέλλον.


Τέλος, ο ομοσπονδιακός βουλευτής της Γερμανίας Χέριμπερτ Χίρτε εξέφρασε την άποψη ότι σήμερα στην Ευρώπη γίνονται προσπάθειες να θεσπιστούν πρότυπα διακυβέρνησης με σωστές κατευθύνσεις και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο κράτος δικαίου, στη «λειτουργική δικαιοσύνη», στην ανεξαρτησία των αρχών που επιβλέπουν την εφαρμογή των νόμων και στην πάταξη της φοροδιαφυγής.


«Δεν φτάνει να ψηφίζονται νόμοι. Πρέπει και να εφαρμόζονται», τόνισε ο κ. Χίρτε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου